Blogg Meditation Yoga

Andningstekniken -Ujjayi Pranayama

Ujjayi Pranayama innebär att andas genom näsan med en lätt förträngning i halsen för att göra ljud som vågor på en strand. På Sanskrit betyder ordet Ujjayi att erövra eller att segra och kallas därför även för den segrande andningen. Den är också känd som Ocean Breath, på grund av ljudet det ger ifrån sig när det görs korrekt. Till skillnad från andra Pranayama som ofta praktiseras i sittande eller liggande position kan Ujjayi-andningen också utföras under en asana(yogaställning)Fördelarna med denna andning är att den ”väcker kroppen” för asana, bidrar till bättre fokus och medvetenhet om nuet och den lugnar även nerverna och sinnet. Den är särskilt fördelaktig för dem som lider av stress eller sömnlöshet.

Om det är första gången du försöker Ujjayi andas försök att öva det som en del av en pranayama-övning innan du använder den under asanas.

  • Sitt bekvämt eller stå i Tadasana (bergets position).
  • Blunda och öppna munnen, andas ut genom munnen högt som att du försöker dimma upp en spegel. Kom ihåg det här ljudet och känslan av att din hals tränger sig lätt.
  • Börja inandning…och andas ut…och försök bibehålla ljudet och känslan.
  • När du är bekväm med att andas genom munnen, stäng munnen och andas genom näsan och gör samma ljud.
  • När du andas genom näsan kan du behöva ”tränga” halsen lite mer för att skapa samma ljud. Så utforska med olika nivåer av halsträngning och notera hur det påverkar ljudet, andningsflödet och hur du känner dig i allmänhet.
  • Fortsätt att andas med Ujjayi i minst 10 andetag, med en stadig rytm.
  • När du är klar.. sitt bara still och känn effekterna av Ujjayi.

Önskar er alla en skön fredag!

Med kärlek <3

Anna

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *